Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Tavaszi metszés és ami ehhez szükséges

Tavaszi metszés és ami ehhez szükséges

 

A jó idő beköszöntésével ideje nekilátni gyümölcsfáink metszésének. A helyes tavaszi metszés nagy szerepet játszik fáink élettartamának növelésében, gyümölcseink mennyiségi és minőségi javulásában.

 

Csonthéjas fáinkat (kajszi, őszibarack, szilva, cseresznye, meggy és mandula) télen nem szabad megmetszeni. Ennek oka, hogy a télen ejtett sebeken át baktériumok és gombák jutnak be a fák szöveteibe, rövidítve annak élettartamát. Azonban a téli napokban amikor a hőmérséklet fagypont felett van, almatermésű gyümölcseinket (alma, körte, birs) nyugodtan metszhetjük, ugyanis ezek a fajok kevésbé érzékenyek a metszési időpont megválasztására. A legfontosabb teendőnk a metszés megkezdése előtt a megfelelő eszközök kiválasztása. Ahhoz, hogy jó döntést hozzunk figyelembe kell vennünk a növényeink hajtásvastagságát, az ágak keménységét, fizikai adottságainkat és a metszési időt. Hosszabb munkáknál, például ültetvények metszésénél fontos, hogy a metszőollónk fogása kényelmes legyen, megelőzve a kézfájdalmak és vízhólyagok kialakulását. Napjainkban már több méretben is kaphatóak metszőollók, jobb és balkezeseknek egyaránt. Nagyobb ágak metszése esetén ágvágót is használhatunk. Ezek, mint a metszőollók lehetnek mellévágók, lágy és üreges szárú növényekhez. Valamint lehet rávágó, melyeknél a szár egy lapos üllőnek támaszkodik miközben a penge elvágja azt. Utóbbi fás szárú növények esetében jól alkalmazható, a szár nem szorul a pengék közé. Az áttételes ágvágók nagyban megkönnyítik a vastagabb részek eltávolítását.

 

Ha megvan a megfelelő eszköz, neki is láthatunk a metszésnek!

 

Frissen ültetett és a még nem termő fáinkat alakító metszésben kell részesíteni. Ilyenkor kell kiválasztani és kialakítani a termesztéshez megfelelő koronaformát. Termőkorú fa esetében a legfontosabb szempont, hogy a metszés hatására a korona napfény által jól átjárható legyen, valamint a permetlé eljusson a fa minden részére. Fontos, hogy a metszést mindig egy rügy elágazásánál kell elvégezni. Innen fog új hajtás kinőni, és minél közelebb vágunk hozzá annál kevesebb energiát fog felhasználni a fa a nem termékeny részeken. Csúcsrügy eltávolítása esetén, az oldalrügyek veszik át a szerepet, ezáltal ösztönözve a növényt az oldalirányú növekedésre. Fontos megjegyezni, hogy a metszéssel sebet ejtünk a fákon. A kórokozók, egy hidegebb front vagy egy éjszakai fagy károkat okozhat a fában a sebfelületen keresztül. Ennek elkerülése érdekében minden alkalommal ajánlott a fasebkezelő alkalmazása.

 

Gyümölcsfák profi metszéséről Fatudor oldalán olvashatsz bővebben!