Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Permetezőgépek helyes karbantartása

Permetezőgépek helyes karbantartása

A permetezőgépeket termesztett kultúrától függően, sokféle növényvédő, rovarölő, gyomirtó vagy növekedésszabályzó szerek kijuttatására használjuk. Mivel ezen szerek eltérő hatóanyagot tartalmaznak a gépek rendszeres és alapos karbantartása, a helyes működéshez elengedhetetlen. Ha minden előírást betartunk is merülnek még fel kérdések, lássuk melyek ezek.

 

Permetezés előtt

Mielőtt elhamarkodott döntést hozna kérjen segítséget, és a pontosan meghatározott növényvédelmi problémára vásároljon növényvédő szert.

 

  Felkészülés a permetezésre: balkonkertben kézi, konyhakertben háti permetezőt javasolunk  

  Védőeszközök: maszk, védőszemüveg, védőruha védőkesztyű és zárt lábbeli (pl: vízálló csizma) 


Minden esetben tartsa be a csomagoláson előírt dózismennyiséget, a szer hatékonyságát nem fokozza annak túladagolása. A permetszereket főleg gombaölőket mindig preventív, megelőző jelleggel juttassuk ki. Továbbá az élelmezésügyi várakozási időt (é.v.i.) is be kell tartani. 
Ha bármilyen probléma lépne fel permetezés során, az elsősegélyre vonatkozó előírások az adott termékre egyediek, legyen körültekintő és olvassa el a termék címkéjét!

 

A permetezőgépeket termesztett kultúrától függően, sokféle növényvédő, rovarölő, gyomirtó vagy növekedésszabályzó szerek kijuttatására használjuk. Mivel ezen szerek eltérő hatóanyagot tartalmaznak a gépek rendszeres és alapos karbantartása, a helyes működéshez elengedhetetlen. Fontos továbbá megemlíteni a szermaradványok lerakódását a tartályban, melyek a permetezni kívánt növény számára káros anyagokat tartalmazhatnak, termés kiesést vagy minőségromlást eredményezve.
Tehát minden permetezés után, erősen ajánlott permetezőgép tartályának a kiürítése, valamint a külső és belső részek alapos mosása.

 

  Permetezőgép helyes karbantartása lépésről lépésre  

1. Mint a permetezést, a tisztítást is csak megfelelő védőfelszerelésben szabad elvégezni!

2. A permetezőgépek tisztítása során töltsük fel a permetezőtartályát térfogatának a 20-25%-áig, alaposan rázzuk meg a permetezőt, majd a tisztításhoz felhasznált vizet szétpermetezhetjük azokon a területeken ahová korábban kevesebb szer jutott.

3. Ezen folyamatot legalább még egyszer, de akár kétszer is megismételhetjük, az alapos tisztítás érdekében. Ezzel nem csak a tartályt, de a csöveket, szórófejet is tisztítjuk (fémgolyós típusoknál a golyó szertől való letapadását előzzük meg).

4. A golyó letapadásának árulkodó jele, mikor a kar mozgatásával nem tudjuk besűríteni a működéshez szükséges levegőt.

5. Fontos, hogy a szennyvizet felelősségteljesen kezeljük vagy ártalmatlanítsuk. A mosást felszíni vizektől és érzékeny területektől távol végezzük el.

6. Soha ne öntsük a csatornába!

7. Mosást követően ne hagyjunk vizet a tartályban és ha lehetséges úgy tároljuk, hogy a maradék nedvesség ki tudjon párologni. A mennyiben a csövet külön szárítjuk a géptől érdemes a végeket letakarni, elkerülve ezzel a rovarok megtelepedését és a lehetséges dugulást.

 

Permetezéshez többféle kapacitású és típusú permetezőt választhatunk, tekintse meg ajánlatunkat!  ⇒ Permetezők