Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Őszi gyepápolás

Őszi gyepápolás

A hideg beköszöntével nem érnek véget a kerti munkálatok. Annak érdekében, hogy gyepünk egészséges és szép legyen ősszel is sokat kell tenni. Csökkenteni kell a fűnyírás gyakoriságát. Ajánlott a füvet ilyenkor 4-5 cm hosszúságúra hagyni. Így jobban ellenáll a növény a hótakaró nyomásának és a komolyabb fagyoknak.

Fontos továbbá, hogy az utolsó fűnyírás során ne maradjon lenyírt fű vagy falevél a gyepen, mert ezek a hótakaró és a gyep közé szorulva rothasztják az egészséges pázsitot. Ezek összegyűjtését a kiváló minőségű lombseprűk valamelyikével nagyon egyszerűen elvégezhetjük.


Big Gardening lombseprűk 

 

LOMBSEPRŰK⇒

LOMBGYŰJTŐ ZSÁKOK⇒

Az összegyűjtött faleveleket, ha megtehetjük rakjuk komposztálóba. Fontos azonban, hogy beteg, fertőzött leveleket, ágakat ne gyűjtsünk sem a komposztban, sem a fák tövénél, ugyanis kártevők, kórokozók tovább szaporodhatnak!


A másik alapvető művelet, a gyep szellőztetése. Melynek során a gyepről eltávolítjuk az elhalt, elszáradt részeket, amellett friss levegőt és vizet juttatunk a növények gyökeréhez. Optimális ideje szeptember vége, október eleje, de még a hosszan tartó hideg beállta előtt el kell végezni.

 Kisebb területre válasszunk manuális gyepszellőztetőt!⇒


Nem szabad megfeledkezni a helyes tápanyag-utánpótlásról sem! Az sem mindegy milyen összetételű műtrágyát használunk. Fontos, hogy télen már ne serkentsünk növekedésre növényeinket, ennek érdekében alacsony nitrogéntartalmú műtrágyát kell használni. Az őszi időszakban a gyepnek káliumra van szüksége, amely javítja az ellenálló képességét, növeli a stressz tűrést és elősegíti a szárszilárdság kialakítását. Ilyen műtrágya pl.: Lubofos 12, aminek összetétele 0-12-20 vagyis a 0% nitrogén, 12% foszfor és 20% kálium. Ügyeljünk az egyenletes kijuttatásra!

Erre a célra megfelelő speciális gyepműtrágya⇒
 

Ilyenkor kiváló alkalom nyílik, az esetleges foltok, elhalt területek felülvetésére. Ezt végezhetjük műtrágyázással egyidőben, vagy azt követően. A porhanyós földre szórjuk rá a fűmagot, a csomagoláson feltüntetett g/m2-es mennyiségben, majd ezt jól dolgozzuk bele a talajba. Lehetőség szerint tömörítsük a talajt, elkerülve ezzel az erősebb szél, valamint a madarak által okozott kárt. Száraz időjárás esetén érdemes a talajt vetés előtt beöntözni. A gyors és sikeres csírázáshoz folyamatosan nedvesen kell tartani a területet.

Fűmag keverékek⇒

Árnyéktűrő fűkeverék 1 kg Golf fűkeverék 1 kg Szárazságtűrő fűkeverék 1 kg