Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Másodvetés

Másodvetés

Másodvetés Itt az ideje, hogy növelje a frissen termelt házi zöldségének mennyiségét!

Mostanra már konyhakertünk ágyásai kezdenek megüresedni. Július elejére a korábban vetett zöldségeinket már betakarítottuk és ezeknek a helye üresen áll. Ezek a területek kiválóan alkalmasak másodvetésű zöldségek termesztésére, melyeket a nyár közepén vagy akár ősszel is elvethetünk.

Készítsük elő a talajt!

A legfontosabb, hogy a visszamaradt növényi maradványoktól tisztítsuk meg a talajt. Ezeket nyugodtan tehetjük a komposztba. Majd készítsük el a megfelelő magágyat növényeink számára. Tartós szárazság esetén megöntözhetjük a talajt.
Olyan fajtát válasszunk melyek rövid tenyészidejűek, és jól bírják a nyári forróságot, valamint az őszi hirtelen lehűlést.

Mit érdemes vetni?

A burgonya nyáron is ültethető. Az apró (kb 50grammos) gumókat, hűvös helyen kiterítve előcsíráztathatjuk, az így elültetett gumók hamar kikelnek, ha megfelelő mennyiségű vízhez jutnak.
Zöldbabot is vethetünk. A vetés előtt 3-4 órával beáztatott vetőmag hamarabb kikel. Kelés és virágzás idején sok vizet igényel a növény, ezért vetés után is célszerű megöntözni a talajt.
Az uborkát akkor érdemes termeszteni, ha biztosítani tudjuk a megfelelő öntözést a növény számára. Másodvetésre a konzervuborka fajták alkalmasak.
A cékla gumója az őszi és téli időszakban kifejezetten értékes saláta alapanyag.
A téli retek fajtái már most vethetőek, a mély rétegű laza, nedves talajokba.
A csemegekukorica kiválóan alkalmas másodvetésre, nagy előnye, hogy gyorsan kikel.
A póréhagymát ősszel is vethetjük, nagy fagytűrő képessége lévén télen is szedhető.
Mivel már kevés idő maradt, ezért a salátaféléket, (rukkola, téli fejes saláta, mezei saláta) és a káposztaféléket (karalábé, vöröskáposzta, fejes és kelkáposzta) érdemes palántát vásárolni és úgy kiültetni, mint saját palántát nevelni.


Kifizetődő tehát kihasználni a kertünkben felszabadult helyet, így ősszel friss, vitaminokban gazdag zöldségek kerülhetnek az asztalra.